Bildiğiniz gibi, Almanya`daki üniversiteler, büyüklüklerine göre farklı kriterler uygulayabiliyorlar. Adaylarda aranan herhangi bir yazılı kriter farkı olmasa bile, bir üniversite sizi kabul ederken, diğeri reddedebiliyor. (iş başvurusu gibi)
Tecrübeler gösteriyor ki, büyük üniversiteler Türkiye`deki üniversitelere kayıt olup, bir kaç sene okumayan öğrenci adaylarını "Studienkolleg" denilen hazırlık sınıfına tabii tutuyor. Böylelikle "abitur" yapmış sayılıyorsunuz. Ama küçük üniversitelerde ( TU Clausthal gibi) doğrudan kabul alma şansınız çok daha yüksek.
Avusturya Eğitim sistemini tanımıyoruz ama Almanya için durum neyse, Avusturya için de aynıdır diye düşünebiliriz.
AÖL yi bitiren bir öğrenci, Türkiye`de herhangi bir üniversiteyi kazandıktan sonra, Almanya`da eğitime devam edebilir.
Ama öncelikle Türkiye`de üniversiteyi kazanmak şart. Fakat orada okunmasına gerek yok. O belgeyle, Almanya`da ki üniversitelere başvurma hakkına sahip olunuyor.
Soyadı değişikliğinizi belirten dilekçenizi, yeni düzenlenmiş kimlik belgenizin fotokopisi ile birlikte AÖL Köln Bürosuna gönderiniz.
Hayır, bu değişikliği AÖL`ye bildirmeniz gerekmiyor.
Bu konu ile ilgili dilekçeyi sınav tarihinden 45 gün önce Köln`e gönderiniz.
Sınav merkezi değişikliğinizi/adres değişikliğinizi belirten dilekçeyi hazırlayarak sınavlara en az 45 gün kala Köln`e gönderiniz.
Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kaydolup, Türkiye’ ye kesin dönüş yapmak zorunda kalanların, kesin dönüşlerini belgelemeleri halinde, sınavlara Eskişehir’de katılmaları mümkündür. Bu öğrencilerin bir sonraki öğretim yılında kayıtlarını Batı Avrupa Programından Türkiye’ ye nakil ettirmeleri gerekmektedir.
Sınav sonuçları sınav tarihinden yaklaşık 3-4 hafta sonra web sayfalarında ilan edilecektir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından www.anadolu-uni.de
web sayfasından öğrenci numaranız ile sınav sonuç belgesine ulaşabilirsiniz. Şifre ile sistemden girerek de görebilirsiniz.
Ders kitaplarınızın adresinize ulaşması zaman alacağından öncelikle “www.aol.meb.gov.tr” ve “www.anadolu-uni.de” web sayfalarında ders atamanız yayımlanacaktır. Ataması yapılan derslerin kitapları ise Eskişehir’den adreslere gönderilecektir. Kitaplara belirtilen web sayfasından daha önce ulaşmanız mümkündür.
Sınavlarda her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru bulunmaktadır. AÖL’de not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap vermeniz ve 45 puan almanız gerekmektedir.
Sınavların yapılacağı bina ve salonlar ile hangi gün, hangi derslerden sınava girileceğini gösteren belgedir. Sınavlardan yaklaşık iki hafta önce sınava giriş belgeleri hazırlanarak öğrencilerin adreslerine gönderilir ve aynı anda ınternet ortamından erişimi sağlanır. Sınav tarihinden yaklaşık iki hafta önce www.anadolu-uni.de sayfası üzerinden sınava giriş belgesine erişim mümkün olmaktadır.
Açıköğretim sisteminde sınav tekrarı mümkün değildir.
Uygulanması durumunda Ek sınavla ilgili duyuru www.aol.meb.gov.tr web sayfasında yayımlanmaktadır. Üçüncü dönem sınavının ardından ek sınav kararı alınması durumunda bu sınava girebilecek öğrencilerle ilgili detaylar web sayfasından takip edilebilir.
Mezun listeleri açıklandıktan kısa bir süre sonra “Çıkma Belgesi” ni Ankara’da bulunan AÖL Müdürlüğünden alabilirsiniz. “Çıkma Belge” sı diploma yerine geçmektedir.